ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ | ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ


  • Εργαστήρια
    Ο Τομέας ΑΚΕΔ διαθέτει 2 εργαστήρια που καλύπτουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες ...

  • Περιοδικό Signum
    Ο Τομέας ΑΚΕΔ επανεκδίδει το περιοδικό SIGNUM το οποίο εξέδιδε τις δεκαετίες 1970-80 η Έδρα Φιλοσοφίας.

  • Ανακοινώσεις/Νέα
    Σε αυτή την ενότητα θα αναρτώνται ανακοινώσεις και διάφορες ειδήσεις, που τα μέλη του Τομέα θεωρούν χρήσιμες για την ενημερωσή σας.

Ανακοινώσεις/Νέα

- Εκδήλωση της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας
Την 7η Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00-21:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αμφ. «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στην οποία θα μιλήσει η Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κυρία Γιούλη Ράπτη. Το θέμα της ομιλίας της είναι : «Tεχνολογία και αισθητική εμπειρία. Ο ρόλος των πολιτιστικών θεσμών και των ΜΜΕ στην μοντέρνα τέχνη». Για την πρόσκληση πατήστε εδώ.


 

- Ο Τομέας Α.Κ.Ε.Δ. και το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 180 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Μ.Π. (1837-2017) διοργανώνουν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30 ημερίδα με θέμα: Η Διαδραστική Σχέση μεταξύ Πανεπιστημίου και Κοινωνίας. Θα παρουσιαστεί επίσης το νέο διπλό τεύχος 2-3 του περιοδικού SIGNUM. Για την πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.

 


 

- Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα επιστημονική εκδήλωση με θέμα το έργο του Γάλλου φιλόσοφου Gabriel Tarde (1843–1904), που υπήρξε κοινωνιολόγος, νομικός (ποινικολόγος) και κοινωνικός ψυχολόγος, ο οποίος συνέλαβε την μελέτη του κοινωνικού φαινομένου ως θεμελιωμένη σε μικρής κλίμακος ψυχολογικές διαδράσεις μεταξύ των ατόμων (ως οιονεί χημικές διαδράσεις) με κύριες δυνάμεις του φαινομένου την μίμηση και την καινοτομία.
Το συμπόσιο έχει τίτλο «Imitation, masses and the technology: theorizing after Gabriel Tarde» και συνδιοργανώνεται από τον Τομέα ΑΚΕΔ της Σχολής ΕΜΦΕ ΕΜΠ και από τον Τομέα Φιλοσοφίας της ΦΛΣ ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.
Οι προγραμματισμένες ημέρες του συμποσίου είναι η Πέμπτη 28 και η Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017.
Δείτε την αφίσα και το πρόγραμμα εδώ.

 


 

- Προς κάθε ενδιαφερόμενο: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επικουρικό Διδακτικό Έργο στη Σχολή ΕΜΦΕ (Ακολουθήστε το σύνδεσμο εδώ).  

 


 

- Διεθνής τιμητική διάκριση για τη Μαρία Ρεντετζή, Αν. Καθηγήτρια του Τομέα Α.Κ.Ε.Δ. της Σχολής Ε.Μ.Φ.Ε.

Η Αν. Καθηγήτρια Μαρία Ρεντετζή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών εξελέγη αντεπιστέλλων μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας των Επιστημών (International Academy of the History of Science, Académie Internationale d'Histoire des Sciences). Η Διεθνής Ακαδημία Ιστορίας των Επιστημών είναι ένας επιστημονικός οργανισμός, με έδρα στη Λιέγη, που ιδρύθηκε στις 17 Αυγούστου 1928 από τους A. Mieli, A. Rey, G. Sarton, H.E. Sigerist, C. Singer, K. Sudhoff και L. Thorndike, με στόχο την προώθηση και την οργάνωση της Ιστορίας της Επιστήμης σε διεθνές επίπεδο.