ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ | ΣΧΟΛΗ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ


  • Εργαστήρια
    Ο Τομέας ΑΚΕΔ διαθέτει 2 εργαστήρια που καλύπτουν τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες ...

  • Περιοδικό Signum
    Ο Τομέας ΑΚΕΔ επανεκδίδει το περιοδικό SIGNUM το οποίο εξέδιδε τις δεκαετίες 1970-80 η Έδρα Φιλοσοφίας.

  • Ανακοινώσεις/Νέα
    Σε αυτή την ενότητα θα αναρτώνται ανακοινώσεις και διάφορες ειδήσεις, που τα μέλη του Τομέα θεωρούν χρήσιμες για την ενημερωσή σας.

Ανακοινώσεις/Νέα

- Πρόσκληση

Στις 19 Ιουνίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 18:30 θα πραγματοποιηθεί διάλεξη της Επίκουρης Καθηγήτριας Φιλοσοφίας του ΕΜΠ κας Γιούλης Ράπτη με τίτλο "Η τέχνη της Πρωτοπορίας και η συμβολή της Γυναίκας". Χώρος: Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Παναγιώτη και Έφης Μιχελή (Βασ. Σοφίας 59, Αθήνα). Για την πρόσκληση πατήστε εδώ.

 

- Προκήρυξη

Παρακαλώ δείτε στο παρακάτω link, προς ενημέρωση σας, την προκήρυξη για επικουρικό έργο (εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019) υποψηφίων διδακτόρων ΣΕΜΦΕ:

http://semfe.ntua.gr/el/announcements/prokiryksi-gia-epikouriko-ergo-ypopsifion-didaktoron

 

-Πρόσκληση

3ο Εκπαιδευτικό εργαστήριο από το  Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 από τις 13:00 – 17:30, με θέμα «Φύλο και ηγεσία στην έρευνα και στα πανεπιστήμια». Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΛΙΑΜΕΠ, (Βασιλίσσης Σοφίας 49, δίπλα στο σταθμό μετρό  Ευαγγελισμός, ισόγειο).    
Η εκδήλωση απευθύνεται σε νέες ερευνήτριες και νέους ερευνητές  ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και άλλων ερευνητικών κέντρων.
Παρακαλώ βρείτε εδώ την πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος με ενσωματωμένη την φόρμα συμμετοχής και εδώ το πρόγραμμα του εργαστηρίου.

 

- Πρόσκληση

Στις 24 Οκτωβρίου 2018, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:30 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του συλλογικού τόμου με τίτλο «ΤΠΕ και Εκπαίδευση: Από την κιμωλία στο διαδίκτυο» (Επιμέλεια: Κώστας Θεολόγου και Σπυρίδων Στέλιος) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ελληνοεκδοτικής, Ιπποκράτους 82, 4ος όροφος, Αθήνα. Για την πρόσκληση και το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 

- Απώλεια

Ο Τομέας Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών Επιστημών και Δικαίου ανακοινώνει με μεγάλη θλίψη την απώλεια του αγαπητού συναδέλφου Επίκουρου Καθηγητή Αριστείδη Αραγεώργη. Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί στις 11 Αυγούστου 2018 στις 12.00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

 


 

- Ανακοίνωση για Υ.Δ. Τομέα ΑΚΕΔ

Για την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για επικουρικό διδακτικό έργο για το χειμ. εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2018-2019 πατήστε εδώ.

 


- Πρόσκληση

Την 1η Ιουνίου 2018, ημέρα Παρασκευή και ώρα έναρξης 09:45 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Φιλοσοφία και Τεχνολογία: Φιλοσοφική και Κριτική Διερεύνηση των Νέων Τεχνολογιών» στο Αμφιθέατρο ΤΕΕ , Νίκης 4, Αθήνα. Διοργάνωση: Καθηγητής Βύρων Χ. Καλδής, ΑΚΕΔ, ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ. Για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 


 

- Πρόσκληση

Ο Τομέας ΑΚΕΔ του ΕΜΠ σας προσκαλεί στην παρουσίαση του τιμητικού τόμου προς τιμήν της Ομότιμης Καθηγήτριας ΕΜΠ, κας Αλίκης Τζίκα-Χατζοπούλου που θα γίνει την Τετάρτη 7/2/2018 και ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο Τ1 του τομέα Πολεοδομίας και Χωροταξίας της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΕΜΠ της Οδού Πατησίων 42 & Στουρνάρη (είσοδος από την οδό Στουρνάρη).

Την Τιμωμένη και τον Τόμο θα παρουσιάσουν:

Μιλτιάδης Χατζόπουλος, Ακαδημαϊκός- Ιστορικός
Παναγιώτα Ράπτη, Επίκουρος Καθηγήτρια ΕΜΠ
Βασίλης Καρασμάνης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ
Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Θα χαρούμε πολύ για τη συμμετοχή σας!


- Εκδήλωση της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας
Την 7η Δεκεμβρίου, ημέρα Πέμπτη και ώρα 19:00-21:00 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Αμφ. «Αντώνης Τρίτσης», Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) στην οποία θα μιλήσει η Επίκουρη Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κυρία Γιούλη Ράπτη. Το θέμα της ομιλίας της είναι : «Tεχνολογία και αισθητική εμπειρία. Ο ρόλος των πολιτιστικών θεσμών και των ΜΜΕ στην μοντέρνα τέχνη». Για την πρόσκληση πατήστε εδώ.


 

- Ο Τομέας Α.Κ.Ε.Δ. και το Σπίτι της Κύπρου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των 180 χρόνων από την ίδρυση του Ε.Μ.Π. (1837-2017) διοργανώνουν την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.30 ημερίδα με θέμα: Η Διαδραστική Σχέση μεταξύ Πανεπιστημίου και Κοινωνίας. Θα παρουσιαστεί επίσης το νέο διπλό τεύχος 2-3 του περιοδικού SIGNUM. Για την πρόσκληση και το πρόγραμμα της ημερίδας πατήστε εδώ.

 


 

- Για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Ελλάδα επιστημονική εκδήλωση με θέμα το έργο του Γάλλου φιλόσοφου Gabriel Tarde (1843–1904), που υπήρξε κοινωνιολόγος, νομικός (ποινικολόγος) και κοινωνικός ψυχολόγος, ο οποίος συνέλαβε την μελέτη του κοινωνικού φαινομένου ως θεμελιωμένη σε μικρής κλίμακος ψυχολογικές διαδράσεις μεταξύ των ατόμων (ως οιονεί χημικές διαδράσεις) με κύριες δυνάμεις του φαινομένου την μίμηση και την καινοτομία.
Το συμπόσιο έχει τίτλο «Imitation, masses and the technology: theorizing after Gabriel Tarde» και συνδιοργανώνεται από τον Τομέα ΑΚΕΔ της Σχολής ΕΜΦΕ ΕΜΠ και από τον Τομέα Φιλοσοφίας της ΦΛΣ ΕΚΠΑ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ.
Οι προγραμματισμένες ημέρες του συμποσίου είναι η Πέμπτη 28 και η Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017.
Δείτε την αφίσα και το πρόγραμμα εδώ.

 


 

- Προς κάθε ενδιαφερόμενο: Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για Επικουρικό Διδακτικό Έργο στη Σχολή ΕΜΦΕ (Ακολουθήστε το σύνδεσμο εδώ).  

 


 

- Διεθνής τιμητική διάκριση για τη Μαρία Ρεντετζή, Αν. Καθηγήτρια του Τομέα Α.Κ.Ε.Δ. της Σχολής Ε.Μ.Φ.Ε.

Η Αν. Καθηγήτρια Μαρία Ρεντετζή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών εξελέγη αντεπιστέλλων μέλος της Διεθνούς Ακαδημίας Ιστορίας των Επιστημών (International Academy of the History of Science, Académie Internationale d'Histoire des Sciences). Η Διεθνής Ακαδημία Ιστορίας των Επιστημών είναι ένας επιστημονικός οργανισμός, με έδρα στη Λιέγη, που ιδρύθηκε στις 17 Αυγούστου 1928 από τους A. Mieli, A. Rey, G. Sarton, H.E. Sigerist, C. Singer, K. Sudhoff και L. Thorndike, με στόχο την προώθηση και την οργάνωση της Ιστορίας της Επιστήμης σε διεθνές επίπεδο.